Iluminatul arhitectural a fost folosit, de-a lungul timpului, pentru a descrie iluminatul pentru muzee, expozitii, repere, patrimoniu pentru vanzarea cu amanuntul si de agrement. Cu toate acestea, cerintele pentru aceste sectoare se suprapun cu alte sectoare de activitate considerate in mod normal ca iluminat de divertisment.
Asa cum stim, performanta vizuala realizata cu corpuri de iluminat pentru exterior nu mai este doar o expresie, ci un scop. Un proiector led poate aduce pentru iluminatul estetic integrarea usoara a tehnologiei si performanta la un nivel cu totul nou.
Iata mai jos o lista cu 10 domenii de utilizare pentru iluminatul arhitectural:
- fatade cladiri (vile, muzee, teatre, s.a.)
- depozite
- gradini
- parcuri
- alei
- parcari
- terase
- terenuri tenis
- terenuri fotbal
- statui
- biserici
- monumente
Efectul vizual si punerea in valoare a arhitecturii cat si consumul redus de energie electrica sunt beneficiile importante aduse de corpurile de iluminat exterior - bare sau lampi de iluminat cu LED-uri, proiectoare led.
Asa cum scriam intr-o postare anterioara, Totul despre iluminatul ambiental si arhitectural: Iluminatul arhitectural si cel decorativ sunt asociate cel mai des cu iluminatul de fatade ori cladiri. In realitate, domeniul este foarte vast: iluminarea se face la interior sau exterior, gama de culori, nuante si efecte variaza de la o aplicatie la alta. «Un hotel sau un centru SPA are o paleta coloristica si necesitati extrem de diferite fata de o catedrala sau o primarie.“, ne explica Dorian Grigore, specialist in sisteme de iluminat in cadrul AMRO Grup.